Theory of Dignity for Notes – Introduction
*****
Periaatteet
Sävelarvoteoria on improvisoinnin konsepti, jonka tarkoituksena on vapauttaa musiikillista luovuutta perinteisten skaalojen asettamista rajoituksista. Sävelarvoteoria perustuu yhteen ainoaan skaalaan – kromaattiseen 12-säveliseen asteikkoon. Nimitys “sävelarvoteoria” rinnastaa konseptin jokaisen ihmisen ihmisarvoon. Koska jokaiselle ihmiselle kuuluu tasaveroinen ihmisarvo, niin samoin kullakin kromaattisen asteikon sävelellä on tasaveroinen arvo toisiinsa nähden. Siitä syystä jokaisella sävelellä on “sävelarvo”.
Ongelma kaikissa muissa skaaloissa on se, että ne jättävät aina jonkin osan kromaattisen skaalan sävelistä pois, joten ne harjoittavat poisjätettyjen sävelten syrjintää. Se on väärin. 7-säveliset skaalat syrjivät vähemmistöä, mutta pentatoninen skaala jopa syrjii enemmistöä. Sävelarvoteoriassa yhtäkään säveltä ei syrjitä.
Sävelarvoteoriaan perustuvassa improvisoinnissa lähtökohtana soitolle voi toki pitää jotakin tuttua skaalaa, mutta tarkoituksena on tahallaan rikkoa sitä, tehdä virheitä ja ottaa mukaan skaalan ulkopuolisia säveliä. Skaalan rikkomisessa pitää kuitenkin mennä vielä pidemmälle kuin perinteisesti on ollut tapana. “Virheet” eivät saa jäädä siihen, että ne toistetaan kaksi tai kolme kertaa, minkä jälkeen kaikki olisi hyvin, vaan niitä pitää toistaa paljon enemmän. Virheet, skaalan ulkopuoliset sävelet, voivat johdattaa koko kappaleen uuteen suuntaan. Virhe on mahdollisuus lähteä seikkailulle ja tutkimusmatkalle tuntemattomaan maastoon. Se on mahdollisuus raivata polku sinne, missä valmista reittiä uusille alueille ei ole aiemmin nähty.
Kaikesta virheellisyyden tavoittelusta huolimatta perimmäisenä pyrkimyksenä ei suinkaan ole kaoottisuus, vaan päinvastoin uusien melodioiden ja sointumaailmojen synnyttäminen. Tavoitteena ei ole avantgarde tai muu kokeellinen tyylilaji, vaan lajityypillisistä kategorioista karkaaminen erilaisten muuttuvien melodisten ja rytmisten teemojen korostamisen avulla. Koska perinteiset skaalat rajaavat melodisuutta aina jollakin tavalla syrjimällä osaa sävelistä, tämä konsepti tarjoaa mahdollisuuksia löytää uusia melodioita ja sointumaailmoja.
Sävelarvoteoriaan perustuva musiikki ei voi sisältää perinteisiä sointuharmonioita, koska pohjalla olevat sointukulut rajaisivat improvisointia juuri sellaisiin skaaloihin, jotka kulloinkin sopivat sointukulkuun. Jos taustalla on jokin sointuharmonia tai sointukulku, niin kromaattisen asteikon käyttäminen johtaisi helposti kaoottiseen kokonaisvaikutelmaan. Sellaista kaoottisuutta pitää välttää. Sen vuoksi sävelarvoteorian soveltaminen bändi-improvisoinnissa onnistuu parhaiten pienellä kokoonpanolla, jossa ei ole kahta sointuja soittavaa soitinta. Esim. kitara ja piano yhdessä voivat johtaa kaoottisuuteen. Sen sijaan kitara ja basso yhdessä toimivat, kuten myös piano ja basso. Rummut tietenkin sopivat kokoonpanoon ilman muuta.
Sävelarvoteoria kuitenkin mahdollistaa uusien sointujen muodostamisen. Kyse ei ole varsinaisesti sointukuluista vaan kromaattisen skaalan sävelten erilaisista yhdistelmistä, joita voi nimittää soinnuiksi. Kaikki kromaattisen skaalan sävelet ovat tasa-arvoisesti käytettävissä sointuihin. Sävelarvoteoriassa soinnut eivät oikeastaan muodosta harmonioita vaan “sointumaisemia”. Yhdistelemällä kromaattisen skaalan säveliä yllättävällä tavalla voi luoda ennenkuulumattomia sointumaisemia.
Elementit
Poikkeavuus
Poikkeavuutta ei ole. Kukaan ihminen ei ole poikkeava, koska jokainen ihminen on poikkeava omalla ainutlaatuisella tavallaan. Ikävä kyllä usein vain joitakin nimitetään poikkeaviksi, vaikka jokaista pitäisi nimittää poikkeavaksi. Samaan tapaan sävelarvoteoriassa poikkeusta jostakin skaalasta ei ole. On vain yksi skaala, joka sisältää kaikki poikkeukset: 12-sävelinen kromaattinen asteikko. Kromaattisessa asteikossa jokainen sävel on tasa-arvoinen ja yhtä tärkeä. Jokainen sävel on mahdollinen milloin tahansa.
Normi
Rajaaviin skaaloihin perustuvassa musiikissa normi muodostuu skaalasta ja sävellajista. Silloin poikkeus siitä normista on mauste, joka vain vahvistaa normin (skaala) asemaa. Kromaattinen skaala on kuitenkin normi, josta poikkeaminen on mahdotonta. Jokainen poikkeus on silloin osa normia. Kromaattisen skaalan avulla on myös mahdollista luoda jatkuvasti jokin uusi normi ja rikkoa se milloin tahansa. Voit soittaa pätkän perinteistä skaalaa ja hylätä sen milloin tahansa. Konsepti on niin joustava, että koko normin käsite on jatkuvassa muutoksen tilassa tai siinä on aina mahdollisuus muutokseen. Se mahdollistaa musiikki-improvisoinnissa luovuuden ja ilmaisun vapauden ennenkuulumattomalla tavalla.
Kuunteleminen
Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa kuunnellaan toista. Kuuntelemalla voi yrittää ymmärtää hänen ajatuksiaan ja tunteitaan. Sävelarvoteoria mahdollistaa oman soiton tarkemman aktiivisen kuuntelemisen. Soitto voi yllättää soittajan itsensä. Koska virheellisiä säveliä ei ole, soittaja voi vain hyväksyä jokaisen “virheelliseltä” kuulostavan sävelen. Siitä voi jatkaa ilman häpeää, että olisi soittanut väärin tai pelkoa siitä, että tuhosi kappaleen. Koska sävelarvoteoriaan perustuvassa improvisoinnissa tavoitteena onkin sekä soittajan itsensä että yleisön yllättäminen, niin on vain toivottavaa, että “virheellisiä” nuotteja tulee. Itse asiassa niitä pitää soittaa tahallaan.
Intervallit
Sävelarvoteoriassa on pohjimmiltaan kyse intervalleista, sävelten välisistä etäisyyksistä ja niiden luomista tunnelmista. Kaikki mahdolliset intervallit ovat sallittuja ja toivottavia. Kuuntelemalla intervallien sointia voidaan jatkuvasti kokeilla uusia intervalleja ja luoda uusia melodioita.
Teemat
Ihmisten välisessä keskustelussa joudutaan jatkuvasti improvisoimaan. Niinpä ihmiselle on luontaista improvisoinnin osaaminen. Improvisoinnin taitoa voi tietysti haitata erilaiset traumat ja käyttäytymismallit, joita on jouduttu omaksumaan ja jotka voivat asettaa esteitä vapautuneelle ilmaisulle. Kun ihmiset keskustelevat, yllättäviä teemoja ja aihealueita voi nousta esiin. Ne provosoivat improvisoimaan ja etenemään siinä aiheessa. Kiusallisen aiheen voi tietenkin myös yrittää hylätä ja katkaista etenemistä sille alueelle. Sävelarvoteoriassa teemoja ei tarvitse kehitellä etukäteen ollenkaan. Aloitat ja etenet siitä. Se riittää. Voit toki yrittää muistaa jonkin temaattisen idean ja palata siihen jossain vaiheessa samassa kappaleessa. Teema syntyy heti, kun soitat jonkin melodisen tai rytmisen aiheen. Toistolla ja variaatiolla voidaan muodostaa rakenteita, jotka eivät ole kaoottisia. Teema voi yllättää soittajan itsensä.
Kiintopisteet
Elämässä tärkeimmät kiintopisteet ovat universaaleja arvoja, muun muassa: ihmisarvo, ihmisoikeudet, ihmiselämän kunnioitus. Ihmisten toiminnan pitäisi kytkeytyä niihin arvokkaisiin kiintopisteisiin siten, ettei ketään kohdella niiden arvojen vastaisesti. Sävelarvoteoriassa kiintopisteet voivat olla perussäveliä, mutta niidenkään ei tarvitse pysyä samana kappaleen ajan. Perussävelkin voi muuttua. Musiikissa ehdottomasti noudatettavia kiintopisteitä ei ole, koska musiikki sinänsä ei voi loukata ihmiselämässä ja ihmisten vuorovaikutuksessa tärkeitä arvoja. Musiikissa kiintopisteet voivat kuitenkin luoda tietyn musiikillisen perustan, johon kappaleen on hyvä nojata. Se auttaa välttämään kaaosta. Kiintopiste voi myös olla intervalli tai temaattinen idea.
Esimerkkejä
Olen lähestynyt sävelarvoteorian vapaata toteuttamista sooloimprovisoinneissani, joita olen koonnut videosarjoihin. Konseptin avulla voidaan kuitenkin mennä vielä pidemmälle, joten konsepti on edelleen kehittelyvaiheessa. Muutama esimerkki:
Escape from Tradition 1.09: https://youtu.be/pugEUYN3jxw
Escape from Tradition 1.07: https://youtu.be/8WVxExYyOuA
Escape from Tradition 1.03: https://youtu.be/pAwHS3OwHio
For Lifesaving – Part 17: https://youtu.be/N1HY5cVLrSI
For Lifesaving – Part 41: https://youtu.be/Ez6LapIr3D4
For Her, Who Healed Me – Part 70: https://youtu.be/HqGfg_9TQrY
For Her, Who Healed Me – Part 40: https://youtu.be/N4TMUotYbVU
For Lonesam People – Party 19: https://youtu.be/Q2BDi7Ox_qI
Colour Scale 3.11: https://youtu.be/g-57S89b6ZQ
Colour Scale 3.19: https://youtu.be/iOnzNf6Skfc
Colour Scale 2.03: https://youtu.be/DAPh4shiBUY
Colour Scale 3.10: https://youtu.be/od6AZQ8UoUo
Back to Writings menu.